Akademos, genoemd naar de tuin waarin Plato in 387 voor Christus zijn Akademeia onderbracht, is een groot symfonisch orkest van geschoolde, maar niet-professionele musici.

Akademos heeft als missie niet-professionele muziekbeoefenaars de kans te geven muziekprestaties op hoog niveau te leveren.

Akademos overstijgt daarom in alles het amateurisme: de repertoirekeuze, de uitvoeringspraktijk, de omkadering. Door deze unieke aanpak wil Akademos de beste niet-professionele musici van Vlaanderen aanspreken en zich verzekeren van een trouw en enthousiast concertpubliek.
Professionele omkadering

Een professionele omkadering betekent

Een vaste repetitiekalender bij het begin van elk seizoen, een ruime repetitiezaal, professioneel materiaal, vlotte bereikbaarheid met openbaar vervoer, vrije parkeerruimte
Professionele voorbereiding: efficiënte repetities die op tijd beginnen en stoppen, concentratie (geen gsm’s), repetities blazers / strijkers.
Respectvolle benadering van de composities: uitvoeringen volgens de originele partituur, met volledige bezetting van het orkest, waar nodig versterkt door professionele musici
Professionele organisatie van de concerten met flyers, affiches, programmaboekje
Generale repetities op locatie
Concerten op premium locaties, dresscode (zwart/wit)

Orkestleden

Het repertoire vraagt een technisch bagage die ligt op het niveau van afgestudeerden of laatstejaars van academies of muziekscholen en studenten conservatorium, Lemmensinstituut. Veel kan echter worden gecompenseerd door voldoende inzet om de werken in te studeren. De dirigent behoudt zich het recht voor ten laatste 3 maanden na de eerste repetities een evaluatie te maken met nieuwe leden.

Om het professioneel karakter van het orkest te garanderen mikt Akademos op musici die een engagement willen aangaan met betrekking tot deelname aan de repetities (ten laatste 1 week vooraf afmelden), aan de Generale repetities en het Concert (ten laatste 2 maanden vooraf afmelden).